Inds

Încarc Evenimente

« Toate Evenimente

  • Acest eveniment a trecut.

Infrastructura Națională de Date Spațiale a fost fortificată

iunie 13 @ 9:00 am - 4:30 pm

Infrastructura Națională de Date Spațiale (INDS) din Republica Moldova a fost consolidată, oferind acces liber la datele spațiale necesare pentru planificarea urbană și regională eficientă, previziunea și gestionarea corectă a impactului asupra mediului, dezvoltarea economică, realizarea cu precizie a lucrărilor cadastrale și alte activități importante pentru dezvoltarea durabilă a Republicii Moldova.

 

Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru (AGCC), în cadrul Proiectului de Înregistrare și Evaluare Funciară, a fost în centrul acestei evoluții semnificative, subliniind în cadrul unei conferințe organizate pe 13 iunie curent, la Chișinău, beneficiile, importanța și oportunitățile pe care le deschide consolidarea Infrastructurii de date spațiale în Republica Moldova.

 

Conferința a reunit peste 70 de reprezentanți din partea autorităților publice centrale și locale, sectorului academic, experți internaționali.

 

“Rezultatele proiectului au contribuit semnificativ la dezvoltarea INDS prin expertiză internațională și locală în asigurarea elementelor cheie ale infrastructurii printre care stabilirea cadrului tehnologic, îmbunătățirea cadrului normativ, instruirea și facilitarea cooperării între entitățile responsabile de menținerea infrastructurii, armonizarea datelor spațiale în conformitate cu directivele UE, ceea ce ne permite să construim un mecanism de gestionare eficientă a datelor spațiale la nivel național”, a declarat în deschiderea evenimentului Ivan Danii, directorul AGCC.

 

Dezvoltarea INDS a fost fundamentată pe o investiție estimată la EUR 700.000 oferiți de către Guvern prin intermediul PIEF.

 

“Consolidarea Infrastructurii Naționale de Date Spațiale reprezintă un pas important pentru Republica Moldova, deschizând oportunități valoroase pentru creștere în diverse sectoare și îmbunătățind procesul de luare a deciziilor la nivel național”, a menționat Viorel Rabei, Consilier al Prim-ministrului pe domeniul infrastructurii.

 

Participanții la eveniment au făcut cunoștință cu principalele evoluții în procesul de îmbunătățire a INDS realizat cu sprijinul PIEF și au explorat modul în care pot utiliza date spațiale și contribui la menținerea infrastructurii.

 

Astfel, în cadrul evenimentului a fost prezentat Geoportalul INDS, ce reprezintă punctul unic de acces pentru căutarea, vizualizarea și descărcarea datelor spațiale din diverse surse. Aici, utilizatorii vor găsi date spațiale calitative și armonizate distribuite în 32 de categorii tematice.

 

Geoportalul este activ și conține: 141 servicii de rețea; 308 metadate înregistrate și 46 subiecți IDS, iar următorul pas în dezvoltare este integrarea Geoportalului Național cu Geoportalul UE INSPIRE.

 

Totodată, au fost prezentate principalele rezultate privind revizuirea și îmbunătățirea cadrului normativ pentru administrarea INDS. Acestea includ elaborarea unei serii de documente bazate pe cele mai bune practici europene, printre care specificații tehnice pentru raportarea datelor de către entitățile publice, termeni de utilizare a datelor spațiale, Strategia Geospațială de Inovare, metodologia de monitorizare și evaluare; planul de management al calității datelor spațiale, planul de armonizare a datelor spațiale, și un planul de comunicare pentru asigurarea implicării generatorilor și utilizatorilor de date spațiale.

 

Dezvoltarea INDS vine cu o serie de beneficii prin îmbunătățirea procesului de luare a deciziilor (managementul crizelor, amenajarea teritoriului urban, managementul și dezvoltarea imobiliară, managementul mediului), evitarea dublării datelor spațiale, reducerea costurilor de producere a datelor spațiale, creșterea numărului de utilizări a datelor spațiale, asigurând astfel precizie în desfășurarea activităților.

 

„Datele spațiale sunt foarte importante pentru dezvoltarea cadastrului. Cadastrul, fiind un sistem de înregistrare a proprietății terenurilor și a caracteristicilor acestora, fără date spațiale precise, nu poate funcționa eficient. De aceea, în cadrul PIEF a fost prevăzută și contribuția la dezvoltarea Infrastructurii Naționale de Date Spațiale, ca o activitate care asigură consolidarea administrării funciare” a menționat Iuliana Paladi, managerul interimar al Unității de Implementare a PIEF.

 

În domeniul cadastrului, și nu doar, specialiștii vor putea identifica acum și acoperirea reală a terenurilor pentru că proiectul a sprijinit crearea CORIN Land Cover pe întreg teritoriul Republicii Moldova, care are scopul să furnizeze informații despre caracteristicile fizice ale suprafeței terestre sub formă de date spațiale și hărți vectoriale digitale ale acoperirii reale a terenurilor. De asemenea, specialiștii în topografie și cartografie s-au bucurat să afle că vor avea acces la măsurători de precizie la determinarea punctelor caracteristice pentru realizarea de hărți, planuri, sau alte documente și servicii specifice, fiind fortificat Sistemul național de Poziționare MoldPOS prin achiziționarea de licențe GNSS (GPS topografic).

 

Evenimentul s-a încheiat cu un schimb de experiență privind dezvoltarea INDS cu reprezentanți din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară din România, cu discuții și recomandări privind pașii următori în dezvoltarea strategică a INDS și includerea obiectivelor INDS în Strategiile de Dezvoltare Guvernamentale.

 

   INDS în Republica Moldova este reglementată prin Legea nr.254/2016 cu privire la INDS. Organul central de specialitate în domeniu şi Autoritatea Coordonatoare a INDS în R. Moldova este Agenţia Geodezie Cartografie şi Cadastru. Agenţia are un rol central în toate procesele de implementare a INDS, şi anume: administrarea unui geoportal, etaborarea cadrului normativ, formarea şi conducerea grupurilor de lucru, şi asigurarea activităţii Consiliului INDS. Agenţia, de asemenea, deţine şi rolul de Furnizor de date spatiale de bază, utilizate drept date de referinţă pentru celelalte entităţi publice.

Detalii

Dată:
iunie 13
Oră:
9:00 am - 4:30 pm
Eveniment Category:
Scroll to Top